Miért van erre szükség?

Több okból is. Egyrészt, mert a szellőzőcsövekben lerakódott zsír, por, és egyéb szennyeződés rendkívül egészségtelen. Több, egymástól független vizsgálat is kimutatta, hogy sokféle, az egészségre veszélyes anyag rakódik le a csövekben, ezek között szerepelnek rákkeltő anyagok, allergén anyagok, és tüdőt irritáló vegyületek is.

Másrészt a lerakódott szennyeződés miatt az elszívók nem, vagy csak jelentősen nagyobb energiafelvétel mellett képesek maximális teljesítményt nyújtani, ami a közüzemi számlákon is meglátszik, valamint kellemetlen szagokat is eredményezhet, ami a klientúra elégedetlenségét és ezáltal elvesztését vonhatja maga után.

Harmadrészt pedig rendkívül tűzveszélyes a csövekben lerakódott zsíros szennyeződés, ami komoly anyagi kárhoz, vagy még súlyosabb tragédiához vezethet.

Így néz ki egy átlagos konyhai szellőzőcső a tisztítás előtt és után.

Tesztek sokasága mutatta ki, hogy a szellőzőcsőben lerakódott zsíros-olajos szennyeződések a nagyon alacsony lobbanáspontjuknak köszönhetően rendkívül könnyedén lángra kapnak, az így keletkezett lángok gyorsan terjednek és nehezen olthatóak.

A tragédiát megelőzendő léptette életbe 2014-ben a Katasztrófavédelem az 54/2014. BM rendeletet, ami kötelezővé teszi a konyhai rendszerek tisztítását vagy a gyártó által meghatározott időközönként, vagy ha ez nem elérhető, akkor félévente.

 

Jogszabályi háttér

A panel- illetve társasházi, valamint a konyhai szellőzőrendszerek tisztítását az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról (OTSz) 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 196. § kötelezővé tette.

A rendelet szellőzőtisztítással kapcsolatosan releváns része a következő:

98. Szellőztetés
196. §
(5) A 14 méternél magasabban lévő legfelső használati szinttel rendelkező lakóépület központi szellőző rendszerét, valamint étterem konyhai szellőző (szagelszívó) rendszerét a gyártó által meghatározott rendszerességgel, annak hiányában lakóépületben 3 évente, étterem rendeltetés estében félévente tisztítani és annak elvégzését írásban igazolni kell.”

Ezen rendeleten felül a felülvizsgálatról és karbantartásról szóló 12.2:2017.07.03. számú Tűzvédelmi Műszaki Irányelv (TvMI) foglalkozik a kérdés műszaki paramétereivel, magyarán azzal, hogyan kell kivitelezni az előírásoknak megfelelően a szellőzőrendszerek tisztítását. Erről bővebb információt itt olvashat.